Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Χαιρετισμός Μηλάκη Γεωργίας - Εντεταλμένης Συμβούλου διασύνδεσης με εθελοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς Περιφέρειας Κρήτης

 



«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης.
Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω…’’
Στην Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί ηθική και ουσιαστική δέσμευσή μας, να ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό και να στηρίξουμε τις εθελοντικές οργανώσεις και τις δράσεις τους.
Είμαστε υπερήφανοι που αυτό αποτυπώνεται καθημερινά σε όλους τους τομείς ανάπτυξης μας, αντανακλώντας τον χαρακτήρα της κοινωνίας της Κρήτης, της πολιτικής μας και την ισχυρή σχέση αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ σημαίνει ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και βασίζεται στην ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. Είναι η έκφραση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, με ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ και ΣΕΒΑΣΜΟ προς τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.
 
Ο εθελοντισμός υπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς αλλά πάντα τις ίδιες αξίες. Με όραμα έναν κόσμο που θα διακρίνεται για τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ αναπτύσσεται και καλλιεργείται ως κουλτούρα, ως ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
Ιδιαίτερα οι νέοι μας συμμετέχουν σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες εθελοντισμού που τους δίνουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να αμβλύνουν διαφορές και να καταργήσουν στερεότυπα καλλιεργώντας ταυτόχρονα την προσωπικότητα τους.
Οι εθελοντές ανεξάρτητα από τον σκοπό και την αξία που επιλέγουν να υπηρετήσουν, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε και να οργανώσουμε την ενσωμάτωση του εθελοντισμού μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και την ατζέντα 2030, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την τοπική ανάπτυξη.
Προτεραιότητα μας είναι η διαμόρφωση εθελοντικής κουλτούρας διαρκείας και διάχυσης της αξίας του εθελοντισμού σε μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Το όραμα μας είναι η καλλιέργεια Εθελοντισμού και του Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία.
Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η κινητοποίηση των νέων σχετικά με τον εθελοντισμό για τη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης ενεργού πολίτη που αναλαμβάνει δράση, συμμετέχει και παρεμβαίνει στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.
Βασικοί συνεργάτες μας είναι όλες οι οργανώσεις και οι φορείς που λειτουργούν στη βάση του εθελοντισμού, οι Δήμοι, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί η ανάπτυξη της κουλτούρας και η καλλιέργεια, είναι καταρχάς θέμα παιδείας.
Απευθυνόμενη στους εθελοντές, θέλω να τους πω πως είμαστε μαζί στον ίδιο αγώνα.
Αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα για την ανάδειξη της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσεται στην Κρήτη σε όλους τους τομείς.
Γεωργία Μηλάκη
Εντεταλμένη Σύμβουλος διασύνδεσης με εθελοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς Περιφέρειας Κρήτης